1983
Kerwin (15) overleden na steekpartij
AMSTERDAM – Op 20 augustus 1983 werd de een 15-jarige jongen van Antilliaanse afkomst neergestoken door een skinhead. Volgens ooggetuigen riep de skinhead ‘vuile nikker’ en ‘ga terug naar je land!’ toen hij de jongen neerstak.
De vermoorde jongen was Kerwin Duinmeijer (1968-1983) en de dader Nico Bodemeijer (1967-2012). Nico en een vriend kregen ruzie met Kerwin en zijn vrienden, waarna hij Kerwin neerstak. “Hij keek me vies aan”, zei Nico, die een tatoeage had met ‘100% Blank’. Later beweerde hij dat zijn daden niet racistisch waren, maar volgens de ooggetuigen was dit wel zo. Kerwin hield met bebloed lichaam een taxi bij de Dam aan, maar de taxichauffeur wilde hem niet meenemen. “Ik wil geen bloed op mijn bekleding”, zei de chauffeur. Hierdoor kon Kerwin niet op tijd naar het ziekenhuis en bloedde dood op straat.
De in 2008 uitgebrachte fictieve film “Skin“ van regisseur Hanro Smitsman is losjes gebaseerd op de moord op Kerwin Duinmeijer. De film richt zich op de achtergronden van de dader.
De dader Nico moest tot dat hij 21 jaar zou worden in een inrichting voor buitengewone therapeutische behandeling (een soort tbs-regeling voor minderjarigen) blijven voor het opzettelijk toebrengen van een zwaar lichamelijk letsel. De rechter achtte niet bewezen dat hij Kerwin met voorbedachten rade van het leven beroofde. Nico kwam begin 1988 vervroegd vrij. In 1989 werd hij voor een ander geweldsmisdrijf tot vijf jaar cel veroordeeld. In 1999 kreeg hij vijf maanden cel voor het van een balkon gooien van een wielklem naar twee parkeerwachten. Hij pleegde begin januari 2012 zelfmoord.
Hoe wordt Kerwin nog herdacht?
Er wordt nog jaarlijks een herdenking voor hem gehouden door Stichting Vrienden van Kerwin waarbij de aandacht voor racisme centraal staat. In 1984 is het standbeeld Mama Baranka (moeder rots) ter nagedachtenis aan hem opgericht in het Vondelpark te Amsterdam. Ook kwam er naar aanleiding van deze moord een jaar later een documentaire uit: Kerwin, teken van de tijd gemaakt door Froukje Bos.
De Frank Boeijen Groep schreef naar aanleiding van de moord op Kerwin Duinmeijer het nummer “Zwart wit“. Volgens Frank Boeijen is hij vanwege dit nummer meerdere malen met de dood bedreigd door de moordenaar van Duinmeijer en kreeg hij tijdelijk politiebescherming.
In Diemen werd een straat naar Duinmeijer vernoemd. Deze werd later hernoemd naar Kerwin Lucasstraat, naar de officiële naam van Duinmeijer.
Deze racistische moord werd als erg schokkend ervaren. Nederland was alert op racisme, maar dat is niet altijd zo geweest. Ondanks dat racisme nu verboden is bij de wet (art.1),l bestaat het helaas nog. Lees op deze pagina hoe racisme ontstaan is, hoe het nog heeft voortbestaan vlak na de slavernij en in welke vormen het nog steeds voort leeft.