2002-heden
Keti Koti en Nationale Herdenking
AMSTERDAM – 1 juli organiseert het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) voor jaarlijks de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden en het Keti Koti Festival. ‘Keti Koti’ betekent ‘ketenen doorbroken’. De herdenking vindt ietder jaar plaats bij het Nationale Slavernij Monument in het Oosterpark te Amsterdam. Er zijn ieder jaar veel prominente personen aanwezing, zoals politici en bekende Nederlanders.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. De stad Amsterdam, historisch verbonden met de transatlantische slavenhandel, geeft samen met het NiNsee, de aanzet om de herdenking van het gruwelijke slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij een brede en nationale basis te geven.
Met een jaarlijks terugkerende Nationale herdenking en het Keti Koti Festival op 1 juli staat Nederland stil bij het verleden en kijkt vooruit naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.