2013
Neger of Afro-Nederlander?
In navolging van de Verenigde Staten hebben steeds meer zwarte Nederlanders het over het n-woord als ergens de term ‘neger’ wordt gebruikt. Veel witte Nederlanders vinden dat overdreven en snappen niet waarom dit gevoelig ligt. Zij vinden het een gewoon, neutraal woord, waarmee niets negatiefs wordt bedoeld. Het probleem is dat taal altijd in verandering is en dat woorden een heel andere gevoelsbetekenis kunnen krijgen. ‘Neger’ is daar een heel duidelijk voorbeeld van.
Waar komt het woord ‘neger’ vandaan?
Het woord ‘neger’ is waarschijnlijk afgeleid van het Spaanse of Portugese woord voor zwart, negro, dat op zijn beurt is gebaseerd op het Latijnse niger. Spanje en Portugal zijn de eerste Europese naties die buiten Europa kolonies stichten en van slaaf gemaakte Afrikanen gebruik gaan maken, met name in Noord- en Zuid-Amerika. Het is dus niet toevallig dat het woord uit hun taal stamt.
Ook in het Nederlands komt ‘neger’ al vroeg in gebruik: op schrift voor zover we weten voor het eerst in 1644 in een document over de ‘lading’ van een slavenschip. Al snel wordt het de term waarmee Europeanen Afrikanen bedoelen. Niet alleen slaven, maar ook de vrije inwoners van Afrika. In achttiende-eeuwse verslagen over de handelsbetrekkingen met de koning van Benin staat bijvoorbeeld herhaaldelijk de ’Dahomese neegers’. De Europeanen gebruiken dit woord dan al wel anders dan bijvoorbeeld het woord ‘blanken’ of Europeanen. Inwoners van Frankrijk heten Fransen, inwoners van Dahomey (Benin) zijn Dahomese negers. Van het begin af aan is er dus een soort ongelijkheid in gebouwd.
In de 19e eeuw en begin 20e eeuw was het heel normaal dat zwarte mensen met ‘neger’ werden aangeduid, zo ook in (kinder)boeken. Boeken als dit waren medeveroorzakers van de stereotyperingen die rond zwarte mensen zijn ontstaan en hielden het koloniale gedachtegoed van de slavernij in stand.
In Suriname en de Antillen wordt neger al gauw een ander woord voor slaven – ‘de negers van plantage die of die,’ zeggen ze dan. Maar ook zwarte mensen die geen slaaf zijn, worden met dit woord aangeduid: vrijgemaakte slaven en hun nakomelingen worden omschreven als ‘vrije negers’, en naar het oerwoud ontsnapte slaven en hun nakomelingen als ‘bosnegers’. Het is dus een term voor iedereen met een zwart Afrikaans uiterlijk, met een ondertoon van ongelijkheid. In de Verenigde Staten gaat de witte bevolking tijdens de slavernij het nog veel denigrerender woord ‘nigger’ gebruiken. In Nederlandse documenten uit die tijd komt ‘nikker’ niet voor. Waarschijnlijk is dit woord pas later in het Nederlandse spraakgebruik terecht gekomen, wellicht doordat het voorkomt in het boek ‘De hut van Oom Tom’ uit 1853.